Panasonic skeneri
 
 
Panasonic skeneri
Brzi skeneri za postizanje visoke učinkovitosti
Fujitsu skeneri
Uredski skeneri vrhunske kvalitete
Scamax skeneri
Hibridni i nadogradivi skeneri za najzahtjevnije primjene
Bookeye skeneri
Skeneri za digitalizaciju knjiga i osjetljive građe
Avision skeneri
Kvalitetni skeneri za projekte koji imaju ograničeni proračun
Canon skeneri
Uredski skeneri renomiranog japanskog proizvođača

Izračunajte troškove klasičnog baratanja dokumentacijom te uštede uvođenjem DMS sustava
Upišite svoju e-mail adresu kako biste se prijavili na naš newsletter
  
ISO standard - Najčešća pitanja (FAQs)
 
 
ISO standard - Najčešća pitanja (FAQs)
14.9.2011.

Program za digitalno vođenje ISO dokumentacije

Hivergen

ISO standard - Najčešća pitanja (FAQs)


1. Što je to ISO?

ISO je kratica od - International Organization for Standardization, odnosno Međunarodna organizacija za standradizaciju. Osnovana je 1947., a trenutno se sastoji od 163 člana, koji svaki predstavljaju svoju zemlju. ISO koristi sustav tehničkih odbora, pododbora i radnih skupina za razvoj međunarodnih standarda. Osim nacionalnih normirnih tijela, ISO dopušta drugim međunarodnim organizacijama koje razvijaju standarde da sudjeluju radu, tako da ih prihvaća kao pridružene članove. ISO djeluje u skladu s usvojenim pravilima o postupku, tzv. ISO / IEC direktive, koje također uključuju zahtjeve o predstavljanju standarda.

2. Tko su Nacionalna standardizacijska tijela, koja predstavljaju svoju zemlju kod ISOa?

Na službenoj stranici www.iso.org može se pronaći cjeloviti popis organizacija. Hrvatsku predstavlja Hrvatski zavod za norme, Ulica grada Vukovara 7, 10 000 Zagreb.

3. Što su to ISO 9000 norme?

ISO 9000 norme su skup formalnh međunarodnim normi, tehničkih specifikacija, tehničkih izvješća, priručnika i mrežnih dokumenata o upravljanju kvalitetom. U kolekciji postoji približno 25 dokumenata, s time da se svakodnevno radi na novim ili revidiranim dokumentima. Treba napomenuti da su mnogi od međunarodnih standarda u obitelji ISO 9000 numerirani u rasponu ISO 10000.

4. Tko je odgovoran za razvoj ISO 9000 standarda?

ISO tehnički komitet (TC) broj 176 (ISO/TC 176) i njegovi pododbori su zaduženi za razvoj standarda. Radi se na temelju "konsenzusa" između stručnjaka za kvalitetu i stručnjaka iz industrije imenovanih od strane nacionalnih tijela za standarde, što predstavlja široki spektar zainteresiranih strana.

5. Gdje mogu pronaći kopije standarda?

Kopije standarda se mogu kupiti kod nacionalnih standardizacijskih tijela. U Hrvatskoj norme se mogu kupiti od Hrvatskog zavoda za norme.

6. Da li su ISO standarti obavezni?

ISO standardi su neobavezni. ISO je nevladina organizacija i nema snagu da nametne provedbu standarda koji razvija. Mnoštvo ISO standarda - uglavnom onih koji se bave zdravljem, sigurnošću ili okolišem - doneseni su u nekim zemljama kao dio regulatornog okvira, ili se spominju u propisima, kojima služe kao tehnička osnova. Međutim, ovakav način uvođenja odluka od strane regulatornih tijela su neovisne odluke vlada pojedinih zemalja. ISO sam ne regulira, niti donosi zakone. Iako neobavezni, ISO standardi mogu postati uvjet na tržištu, kao što se dogodilo u slučaju ISO 9000 sustava upravljanja kvalitetom ili npr. ISO dimenzija teretnih kontejnera.

7. Možete mi dati par praktičnih primjera ISO standarda?

Pogledajte grafičke simbole na kontrolnoj ploči Vašeg automobila ili slikovni simbol na pakiranju sa označenim uputama za rukovanje, sve su to prema ISO standardu standardizirani simboli. Različiti ISO tehnički odbori su razvili ili prihvatili stotine pažljivo istraženih znakova i simbola koji prenose jasne poruke koje prelaze jezične barijere.

Na unutrašnjoj strani gotovo svake knjige, postoji nešto što se zove ISBN broj. ISBN je kratica za Međunarodni standardni knjižni broj (International Standard Book Number). Izdavači i prodavači knjga vrlo dobro znaju što je to ISBN broj, jer je to ključna riječ prema kojoj se knjige naručuju i kupuju. Pokušajte kupiti knjigu na internetu, i uskoro ćete naučiti vrijednost ISBN broja - postoji jedinstveni broj za svaku knjigu koju želite. A, ona se temelji na ISO standardu.

Stolicu ili stol na kojem je smješteno Vaše računalo, zajedno drže matice i vijci. Matice i vijci zajedno drže dječje bicikle - i zrakoplove kojima povjeravamo naše živote tijekom poslovnog putovanja ili odmora. Raznolikost matica i vijaka u prošlosti predstavljala je veliki problem za industriju, posebno u održavanju. Izgubljene ili oštećene matice i vijke nije bilo moguće lako zamijeniti. Svi problemi su nestali sa ISO standardizacijom metričkih matica i vijaka.

Također, kreditna kartica koju ste možda koristili kod kupnje računala može se koristiti diljem svijeta jer su sve njezine osnovne značajke temelje na ISO standardu.

8. Tehnologija napreduje, a ISO standardi?

ISO standardi predstavljaju, prema međunarodnom konsenzusu među stručnjacima u tehnologiji, posljedenje dostignuće. Kako bi se osiguralo da ISO standardi zadrže ovu prednost, oni se preispituju barem svakih pet godina nakon njihove objave. Tehnički stručnjaci tada odlučuju da li je standard još uvijek aktualan, ili se treba povući ili ažurirati. U nekim područjima, tempo razvoja je takav da kada je ISO standard objavljen, stručnjaci koji su ga razvili su već razmišljaju o sljedećoj verziji!   

Program za digitalno vođenje ISO dokumentacije


Izvor: www.iso.org

In Servis
   
Baterije
   
Skeneri
   
Hivergen
   
Navianet
Copyright © INPro 2008-2017 Sva prava pridržana. Rješenja:    inDMS| inGDMS|inArchive       Skeneri:    Panasonic| Fujitsu| Scamax| Bookeye
Naslovna     Kontakti